Uluslararası Hukuk Bakımından Azerbaycan - Ermenistan Savaşı

Hukuk Fakültesi Dekanlığı, FSM UHAM ve FSMVÜ Hukuk Kulübü işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Hukuk Bakımından Azerbaycan - Ermenistan Savaşı" başlıklı program, lisans ve lisansüstü seviyelerden 70 öğrencinin katılımıyla 28 Ekim Çarşamba günü saat 20.00'de Zoom uygulaması üzerinden online olarak gerçekleşti. Programa konuşmacı olarak katılan FSMVÜ Uluslararası Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı Ar. Gör. Lokman Burak Çetinkaya, Birleşmişler Milletler sistemi içinde devletlerin hangi hallerde kuvvet kullanmayı içeren tedbirlere başvurabileceğini açıkladıktan sonra Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı başlattığı silahlı mücadelenin meşru müdafaa kapsamına girip girmediğini değerlendirdi. Ardından, süregiden çatışmaların Uluslararası Silahlı Çatışmalar Hukuku (Uluslararası İnsancıl Hukuk) bakımından değerlendirmesini yapan Çetinkaya, ayrım gözetme ilkesine aykırı olarak sivillerin hedef alındığı saldırıların silahlı çatışma kurallarını ihlal etmenin yanında savaş suçu teşkil ettiğini, bu bakımdan faillerinin bireysel ceza sorumluluklarının doğduğunu belirtti. Bir saat süren programın son bölümünde öğrencilerden gelen sorular cevaplandı.